Ανεβασμένη χοληστερίνη:σημάδια και αντιμετώπιση.
Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης ουσία που βρίσκεται στα λιπαρά (λιπίδια) του αίματος. Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από τη χοληστερίνη προκειμένου να δομήσει υγιή κύτταρα, αλλά όταν τα επίπεδα στον οργανισμό ανεβαίνουν υπερβολικά, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας.
Η υψηλή χοληστερίνη έχει σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύονται λίπη στα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, τα οποία εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Αυτό έχει μια σειρά από συνέπειες στην υγεία όπως έμφραγμα, από τη στιγμή που δεν παρέχεται στην καρδιά αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο. Λόγω της κακής κυκλοφορίας αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να προκληθεί στον ασθενή και εγκεφαλικό.
Η χοληστερίνη πολλές φορές είναι κληρονομική αλλά μπορεί να επιδεινωθεί και λόγω κακών συνηθειών όπως η κακή διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Η χοληστερίνη δεν έχει εμφανή συμπτώματα, αλλά εντοπίζεται με κάθε αξιοπιστία με αιματολογικές εξετάσεις. Μοναδική ένδειξη αυξημένης χοληστερίνης είναι οι κιτρινωπές πλάκες στην επιδερμίδα γύρω από τα μάτια και κυρίως κοντά στη μύτη. Ο ιατρικός όρος αυτού του συμπτώματος είναι ξανθέλασμα. Το ξανθέλασμα σε αρχικό στάδιο δεν θεωρείται επικίνδυνο όμως αν επιδεινωθεί μπορεί να προκαλέσει πόνο.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της χοληστερίνης είναι το φύλο(συνηθέστερο στις γυναίκες), η ηλικία(συνήθως από 30-50), η παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος από 30 και πάνω), ο διαβήτης, η υπέρταση και το κάπνισμα.
Η πρώτη εξέταση για χοληστερίνη είναι καλό να γίνεται γύρω στα 20 και μετά να επαναλαμβάνεται το λιγότερο κάθε πέντε χρόνια, εκτός αν παρουσιαστεί αυξημένη η χοληστερίνη οπότε θα πρέπει να παρακολουθείται συχνότερα. Επίσης, όσοι έχουν την κληρονομική προδιάθεση είναι καλό να το παρακολουθούν πιο στενά.
Μερικές συμβουλές για μείωση της χοληστερίνης!
- Βάλτε ένα στόχο σε συνεργασία με το γιατρό σας και μην απορρίψετε τη φαρμακευτική αγωγή που θα σας προτείνει που ενδεχομένως σας χρειάζεται.
- Γίνετε πιο δραστήριοι και περπατήστε 3- 45 λεπτά καθημερινά.
- Αποφύγετε το κορεσμένο λίπος.
- Βάλτε στη διατροφή σας το ψάρι, και ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια.
- Πιείτε λιγότερο αλκοόλ.
- Πείτε ''ναι'' στο πράσινο τσάι.
- Κόψτε το κάπνισμα.
- Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών.