Διαβήτης τύπου 2 : Διάγνωση & Συμπτώματα.
Ο διαβήτης τύπου 2 οφείλεται στην υπερβολική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κι αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτός ο τύπος διαβήτη είναι πιο συνηθισμένος από τον διαβήτη τύπου 1, αλλά πολλοί άνθρωποι με προδιαβήτη, μια κατάσταση που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης του διαβήτη τύπου 2, αγνοούν ότι κινδυνεύουν λόγω της απουσίας συμπτωμάτων. Ακόμα και πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μη γνωρίζουν ότι έχουν τη συγκεκριμένη ασθένεια διότι τα συμπτώματα δεν προκαλούν αδιαθεσία.
Τα βασικά συμπτώματα αυτής της κατάστασης που προδιαθέτουν διαβήτη τύπου 2 είναι:
- έντονη δίψα
- συχνοουρία, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας
- κούραση
- ανεξήγητη απώλεια βάρους και μείωση μυικής μάζας
Ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων, των νεύρων και των οργάνων.
Υπάρχουν δυο απλές εξετάσεις διάγνωσης του διαβήτη. Η εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, η οποία είναι μια απλή εξέταση αίματος, της οποίας η τιμή αντιπροσωπεύει το μέσο όρο διακύμανσης του σακχάρου του αίματος τους τελευταίους 3 μήνες περίπου. Η φυσιολογική τιμή είναι κάτω από 7. Η συγκεκριμένη εξέταση δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία, εκτός αν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης όπου πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό. Η δεύτερη εξέταση είναι η δοκιμασία ανοχής γλυκόζης. Με αυτή την εξέταση εντοπίζεται πως συμπεριφέρεται το σάκχαρο μετά από φόρτιση, δηλαδή μετά την κατανάλωση 75γρ γλυκόζης ( κατά μέσο όρο). Η διαδικασία έχει ως εξής: σας παίρνουν αίμα ενώ είστε νηστικοί για 12 ώρες, μετράνε το σάκχαρο και στη συνέχεια καταναλώνετε 75γρ γλυκόζης διαλυμένα σε νερό. Μετά από δύο ώρες ξανά παίρνουν αίμα και γίνεται νέα μέτρηση του σακχάρου. Στη δεύτερη μέτρηση η τιμή του σακχάρου δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 140 mg/dl. Αν η τιμή βρίσκεται ανάμεσα στο 140 και 200 mg/dl μιλάμε για διαταραχή της ανοχής της γλυκόζης( παθολογική καμπύλη ανοχής της γλυκόζης που είναι προθάλαμος του προδιαβήτη), ενώ αν βρίσκεται πάνω από τα 200mg/dl μιλάμε για ύπαρξη διαβήτη.
Οι τροφές που βοηθάνε στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα πρέπει να είναι χαμηλές σε λιπαρά και υδατάνθρακες, αλλά πλούσια σε πρωτείνες όπως τα αυγά.
Οι διαφορές στους κινδύνους που υπάρχουν στους ασθενείς εξαρτώνται από την ηλικία που θα διαγνωσθεί ότι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Οι νέοι και οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 είναι πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση καρδιακής νόσου και θανάτου από αυτήν παρά τους ηλικιωμένους που νοσούν από αυτή την ασθένεια.